Shopfloor management - perlička

Je to jen takový malý výkřik, ale stojí za zapsání. 
Nedávno jsem v jedné firmě, která koupila drahé technologie, mj pro zjednodušení a ulehčení práce, dělal analýzu hodnotového toku a vyšlo téměř kritické procento efektivity výrobního procesu. Vlastně ještě hůř. Produkce sice mírně stoupla, ale doháněli jí dalšími směnami a dalšími pracovníky, přičemž výkony neustále klesaly. Takže, vyprodukovali co potřebovali za cenu červených čísel v nákladech.
Po první analýze jsem zjistil, že výroba je řízena na základě technologických postupů, méně už je řízen její proces a lidé, kteří tam pracují více chodí do práce, než pracovat. Domluvili jsme tedy zavést alespoň nějaké prvky standardizace řízení na dílně - shop floor management, dříve, než bude mít smysl výrobu a její proces optimalizovat.
Včera jsme začali prvním workshopem a přišla ona perlička - když jsem zjišťoval příčiny nízkých a nerovnoměrných výkonů na pracovištích. Partičky mladíků se chodí během pracovní doby zašívat na toalety kde si hrají s mobilními telefony "ty chytré telefony nám byl čert dlužen" povzdech si jeden z mistrů.
Nehlídané přestávky v práci, nestandardizované postupy a nevyvážený takt, nestandardizovaná pracoviště (není 5S). Celkové prostoje na některých pracovištích téměř 50% času (a to nevíme, jak vypadá ta druhá padesátka). Co s tím? Dnes se krom několika dalších kroků, chystá interní směrnice zakazující nosit telefony na pracoviště.
Máme v plánu zvednout produktivitu bez investování a bez změn layoutu za 2,5 měsíce o 20%.
Teprve potom bude čas na lean. ;)

Komentáře