Hon na plýtvání

Obchodník firmy vyrábějící plechové komponenty ušetřil 0,27 mil ročně objednáním méně kvalitního plechu.
Firma si vedla dost dobře a podařilo se jí převzít 4 velké zakázky od konkurence. Navýšila objem práce zavedením víkendových směn a cca 20% nelakovaných komponent od subdodavatelů. Pro uspokojení požadavků stávajících i nových zákazníků by musela zvednout produkci ještě o 32%. Rozhodla se tedy postavit a vybavit novou halu.  To chtěla stihnout do 14ti měsíců. Do té doby ale potřebovala pomoci zvednout produktivitu. Požádala nás o pomoc právě se zvýšením produktivity alespoň do doby vybudování nové haly.
Prohlédli jsme podrobně výrobní proces a nestačili jsme se divit:
Díky méně kvalitnímu plechu, který pružil, 2 lasery, z obavy o rozbití hlavic pružným plechem po odříznutí plánovaného dílu, nechávali mezi díly několika milimetrové mezery a řezaly tedy 2x. No, ale to je zanedbatelný odpad v řádu korun, říkal správně obchodník – počítal milimetrové proužky vyhozeného plechu. Já připočítal 46% vícepráce dvou strojů na počátku výrobního procesu a samozřejmě dvojnásobný čas potřebný k nařezání plechu. A hned se matematika úspory jeví jinak. Není třeba dalšího předpokládaného laseru, potřebného k pokrytí požadované produkce. Již na prvním pracovišti tedy ušetříme několikamilionovou investici, 50% času strojů i 2 operátorů.
Na druhém pracovišti – ohraňovací lis – díky nerovnému plechu jeho ohýbání trvá v průměru 90 vteřin/ohyb a vyžaduje manuální dorovnávání plechu palicí – tedy po celou směnu namáhavou práci operátora lisu, který se na ¾ úvazku mění z obsluhy lisu na nádeníka. Při správné kvalitě plechu operace nevyžadovala manuální dorovnávání a ohyb trval 18-20 vteřin. Zde umíme být o 450% rychlejší. To ovšem nestíhá manipulant, který ořezy z laseru hledá a přehazuje na podlaze po paletách vozíkem a řadí je podle plánu pro ohraňovací lis.  Další manipulant odváží naohýbané polotovary do svařovny, kde se díky různým výškám stolů a rozdílným přípravkům 4 svářeči specializují na různé velikosti polotovarů. Jsou vytíženi 1=84%, 2=71%, 3= 43%, 4= 36%.  Při plném využití všech svářečů by svařovna mohla zvýšit výkon o 166%.
A tak bych vás mohl postupně provést celým procesem výroby. Výsledek elementárního odstranění plýtvání, nákupu správné kvality plechu, zavedením regálů a FIFO – tím i zjednodušením plánování, dokoupením přípravků a nastavitelných stolů, zavedením 5S a úpravou layoutu,……  firma ztratila výhodu ušetřeného čtvrtmilionu, ušetřila ovšem za kompletní strojové vybavení nové haly, ušetřila 3 manipulanty (místo toho posílila svařovnu), přestala využívat většinu externích kooperací, více než zdvojnásobila produktivitu a zvýšila zisk v milionech měsíčně.

Komentáře