Chytrá analýza hodnotového toku - předběhnutí konkurence

Zajímavý výrobní závod, skvěle uspořádaná výroba,  lidé rozumějí lean přístupu a mnohé pro zeštíhlení své výroby už udělali. Přesto produkce závodu nestíhá pokrýt zákaznické požadavky. To je vlastně dobře, ne?
Obrátili se na mě po rozhodnutí změnit pětidenní pracovní provoz na provoz nepřetržitý.  Tím zvýšili produkci o 32%, produktivita zůstala stejná (stroje jedou o 2 dny více, přijali pracovníky pro další směnu). Říkejme této změně Model 0.
Prošli jsme výrobu, všech 12 pracovišť. Změřili OEE používaných strojů, vytíženost pracovníků a trochu jsme optimalizovali  CT pracovišť.  Pouze optimalizací , dokud jsme nenarazili na omezení neodstranitelné bez investice. Této změně říkejme Model 1.
Teď se zvedla produkce a snížila produktivita. V obou případech  samozřejmě klesal lead time a náklady.
„Hráli“ jsme si s hodnotovým tokem dále a postupně navýšili kapacitu úzkého hrdla, které zajišťují     2 stroje výkonnější a menší (0,24 výkonu prvního).  Zastavili jsme se  na zdvojnásobení  kapacity menšího stroje Model 2
A podruhé jsme se zastavili na kapacitě 1,8 výkonnějšího stroje  – tam by  totiž potřeba  investice doběhla i 3 další pracoviště – Model 3.

Co vše to způsobilo vidíte v grafech.  A tak si představme, co  to firmě umožní:

  Poloviční dodací lhůty, výrazně nižší náklady, zdvojnásobení produkce. 

Mimochodem návratnost investice , pokud se  podaří naplnit nové možnosti pouze z osmdesáti procent, bude kratší než rok.  Příležitost být rychlejší a levnější než konkurence,  být lepší zaměstnavatel  je na dlouhou dobu – není to kouzelné?  


Komentáře